Gunvor med sin siste bok, utgitt i april 2016  -  Englebarn
 

 
 

Fakta om Gunvor - hentet fra nettstedet www.skrift.no:

Gunvor Andbo Nygaard ble født i Oslo den 15.februar 1937. Hennes mor kom fra Vika-strøket, mens faren var fra Hamar. Vokste opp i det gamle Vestre Aker sammen med to eldre brødre, og begynte på Tåsen skole i 1943. Senere ble det gymnas, samt lærerhøyskole i Volda med tilleggsutdannelse i formingsfag og norsk. Første lærerstilling var i Rygge i Østfold, der hun giftet seg med Harald Nygaard fra Follafoss. Flyttet senere til Engerdal, der hun bodde i ni år med mann og barn i fjellbygda. Reiste til Tynset i 1970, hvor hun arbeidet som lærer på ungdomsskolen.

Gunvor Andbo Nygaard begynte sent å skrive bøker. Den første boka, BARE TIL LÅNS, utkom i 1980. Senere fulgte KEOS PERLE (1981) og DEN SVARTE STEINEN (1983). Bøkene fikk god omtale i pressen, og kom raskt i nye opplag. Mest kjent er DEN SVARTE STEINEN, der temaet spisevegring blir tatt opp på en særlig innsiktsfull og følsom måte. Boken er oversatt til flere språk, med blant annet seks opplag i Tyskland.

Likevel er det fabelen som ligger forfatterens hjerte nærmest. Romanen, FØLGESVENNEN, utkom i 1986, og omtales som: "visjonsdiktning i uvanleg vakker poetisk språkdrakt. Både visjonane og språkdrakta er pant på at vi her har å gjera med stor dikting som vil bli ståande når mangt anna bleiknar. Ingen norsk forfatter er i den grad eksponent for den årtusen lange tradisjon som `draumen om eit gullalder-rike`". (Audun Thorsen i No.årbok.)

Etter FØLGESVENNEN fulgte ABELS HUS, en bok om ungjenta Hege som fanges inn av guruens makt, og forlater sitt trygge hjemmemiljø. "ABELS HUS - en viktig ungdomsbok som med skremmende aktualitet gir oss en påminnelse om hvilken kynisk verden ungdom skal orientere seg i." (Brit Grimestad Nilsen i VG.)

Forfatterens neste bok, LYKKESØNNEN,(1992) befinner seg i samme landskap. "Det er den gamle historien om kampen mot trollkreftene og nødvendigheten av å tro på lyset, gjengitt i en malerisk versjon. Forfatteren har et oppkomme av billedskapende fantasi. Hun har aldri glemt sin barndoms drømmeverden, men har samtidig den voksnes kontroll." (Rise Grønoset i Østlendingen/Hamar Dagblad.)

I 1995 utkom DRAGEN I DORKA, en samling på seks nyskrevne eventyr. Skrevet i en klassisk stil, kombinert med moderne problematikk - der fortellingene gjennom eventyrets bilder advarer mot misbruk av natur og kapitalkrefter. "Hun er tro mot seg selv og sitt eget stoff, og det gjør hver bok av henne til en begivenhet." (Geir Vestad om Dragen i Dorka i Hamar Arbeiderblad.)

I diktsamlingen, VALKYRIEN FRA VIKA (1998), henvender forfatteren seg til den voksne leseren. Det er en bok om en bestemt mor ­ og alles mødre. Om en annen tid, avskjed og savn. ”Valkyrien er et stykke kulturhistorie, levende formidlet an en fin lyriker” (Gerd Grønvold Saue i Brorskap) Boka er mye brukt i forbindelse med omsorgs- og eldretjeneste.

Forfatterens siste bok er en novellesamling for ungdom, DET HENDTE INGENTING (1999). Den handler om forbudte følelser, om magi og mystikk, forførelse og overgrep. Og om de mange hverdagene. ”Som helhet er det en velkomponert og tematisk helhetlig samling i klasse med det beste G. A. N. har skrevet” ­sier Geir Vestad i Hamar Arbeiderblad.

BIBLIOGRAFI

Fabler/eventyr:

KEOS PERLE. Luna-serien (Gyl.1981)
FØLGESVENNEN. Roman (Gyl.1986)
LYKKESØNNEN. Barnebok (Gyl.1992)
DRAGEN I DORKA. Allalders-bok (Gyl.1995)

Reiligiøsitet / New Age:

ABELS HUS. Ungdomsbok (Gyl.1989)
BARE TIL LÅNS. Ungdomsbok (Asch.1981)

Spiseforstyrrelser / ung i en vanskelig verden:

DEN SVARTE STEINEN. Ungdomsbok (Gyl.1983)

Dikt:
VALKYRIEN FRA VIKA. (Oppl.1998)
Om forfatterens mor

Noveller:
DET HENDTE INGENTING. (Gyl.1999)
Ungdomsbok


Bidragsyter i en rekke antologier.
Morgenkåsør i NRK gjennom flere år.
Petitskribent i Hamar Arbeiderblad og Norsk Skoleblad.